13 manieren om stress te verminderen

 

Denk terug aan de laatste 24 uur. 

Hoe dikwijls voelde je je gestrest? Een keer? Twee keer? Elk uur?

 

Het is niet echt een verrassing dat we zo vaak gestrest zijn of zelfs een burn-out krijgen. Op dit moment hebben we het allemaal heel druk. We zijn 24/7 bereikbaar. Wist jij dit? Neen? Uw e-mail (persoonlijk of het werk), social media, het nieuws want we moeten toch op de hoogte zijn van wat er gebeurd rondom ons. Wat brengt het nieuws, meestal slecht nieuws. Stressfactor gaat omhoog! Oorlog, geldzorgen, geen reizen maken, dure voeding,… en dan maar te zwijgen over elektriciteit en gas.

 

Iedereen kan wel anti-stress tips gebruiken. Je kunt deze tips onderweg, op het werk of lui in de zetel doen. Neem 2 minuten tijd voor jezelf en ga daarna terug doen wat je aan het doen was.

 

Doe het samen met een vriend(in), collega of partner voor het beste resultaat. Zij profiteren namelijk mee en dit heeft weer invloed op de positieve energie in jouw omgeving.

 

1. Tel je ademhaling

Neem 2 minuten de tijd om je ademhaling te tellen. Tik bij elke uitademing op een voorwerp, is het een toets van uw toetsenbord of tik je op uw stuur van de auto,…

 

Geconcentreerd ademhalen geven je voordelen. Door net te doen alsof jouw lichaam ontspannen is, relaxt jouw lichaam daadwerkelijk. Toch cool!!

 

2. Geef een dikke knuffel

Pak een vriend(in) of partner stevig vast en knuffel er op los.

Als we knuffelen wordt er oxytocine vrijgelaten, ook wel het “knuffelhormoon” genoemd. Dit hormoon geef je zelfvertrouwen, maak je vrolijk, vermindert stress en onderdrukt angstgevoelens.

 

3. Creëer een constante herinnering om even te chillen

Kies een achtergrond op jouw GSM waar je rustig van wordt.

Laten we eerlijk zijn; hoeveel keer kijk je naar uw GSM? Het helpt niet om onze dagelijkse stress onder controle te houden, als we de stress kunnen verminderen door onze GSM, why not?

Verander de achtergrond van uw GSM in een foto van de duinen, een zonsondergang, een bos, … Wetenschappelijk bewezen vermindert dit uw stress. En als het even kan leg die GSM even ver weg.

 

4. Gebruik lavendel

Ruik aan wat lavendel als je je gestrest voelt. Het maakt niet uit of dit olie, handcrème of zelfgedroogde lavendel is.

Lavandel is eigenlijk een geschenk uit de hemel. Wetenschap toont aan dat het ruiken aan lavendel je hartslag verlaagt en angsten vermindert.

Als lavendel niet jouw favoriete geur is, wie weet dat dennengeur je helpt?

 

5. Snack (slim)

Tussendoortjes neem dan avocado’s, noten (geen pinda’s), bananen, eieren.

Je buik is gevoelig voor stress. De verbinding tussen darmen en hersenen is heel belangrijk.

Onderzoek toont aan dat voedsel waar omega-3 in zit de kans om ontstekingen vermindert. Kalium helpt bij het reguleren van jouw bloeddruk, die stijgt als je last hebt van stress. Kalium zit onde andere in bananen en in melk. Vandaar dat je beter slaapt wanneer je 1 tas warme melk met honing drinkt.

 

6. Praat met jezelf

Verminder stress door naar jezelf te verwijzen in de derde persoon? Bv.: “Marieke, je gaat sowieso de deadline halen – Je hebt nog vijf uur om je verslag af te krijgen.”

 

Oké, dit klink heel raar maar weer is er een onderzoek gedaan en het blijkt dat de hersenen binnen één seconde stress verminderen als men naar zichzelf verwijst in derde persoon.

 

Waarom is dit zo? Jouw gedachten beïnvloeden de manier waarop je je voelt – de gezegde “fake it, till you make it”. Als je tegen jezelf praat op dezelfde manier als je dat doet tegen een goede vriend(in), creëer je afstand tussen jezelf en jouw emoties. Je geeft jezelf een soort buitenstaandersperspectief van jouw stress.

 

7. Zet lekkere muziek op

Luister naar klassieke muziek of naar muziek waar je enorm veel van houdt.

 

Je hebt vast wel eens gehoord dat het goed is om naar klassieke muziek te luisteren als je gestrest bent. Het verlaagt jouw hartslag, bloeddruk en zelfs jouw stresshormoon! Bedankt Strauss, beethoven, mozart, chopin,….!

 

Maar je kunt ook stress verminderen met popmuziek. Door naar muziek te luisteren geeft het een boost aan jouw hersenen. Er wordt namelijk neurotransmitters aangemaakt (dopamine) waar je blij van wordt en… je raadt het al: minder stress.

 

8. Kijk naar ‘satisfying video’

Ga naar één van je favoriete instragram accounts of geniet iets leuks op youtube.

 

Als we naar een “satisfying video” kijken voelen we het net alsof we deze acties zelf uitvoeren. Bv. het snijden van zeep. Het werkt als een soort therapie die onze hersenen en het lichaam ontspant.

 

9. Probeer dankbaar te zijn

Schrijf op het einde van de dag 3 dingen op waar je dankbaar voor bent.

 

Dankbaarheid tonen is niet alleen een hype – het maak je echt gelukkig en vermindert stress.

 

Dankbaar zijn kalmeert het deel van jouw hersenen die je stemming regels en activeert het gebied in jouw hersenen dat de stofwisseling, slaap en lichaamstemperatuur reguleert.

 

Dankbaarheid help je ook om de nadruk te leggen op positieve dingen te zien en hierdoor word je lekker optimistich van. Deze positieve houding helpt om het cortisolnieuvau te stabiliseren en vermindert de stress.

 

10. Steek een kaars aan

Door een kaars aan te steken maak je de omgeving aangenamer. Zeker bij de donkere dagen.

Wetenschappelijk is het bewezen dat kaarsen een kalmerend effect hebben vanwege de vlam. Je ontspant, verhoogt het zelfbewustzijn en je ervaart minder stress.

De beste kaarsten om lekker te ontspannen zijn geurkaarsen. Geuren doen ons denken aan fijne herinneringen, gebeurtenissen en emoties. Jasmijn, lavendel of vanille, deze geuren helpen je om te ontspannen.

 

11. Kauw kauwgom

Neem altijd een plakje kauwgom mee en kauw erop lost als je je gestrest voelt.

Kauwgom staat bovenaan de lijst als we op een gemakkelijke en snelle manier willen dat de stress weggaat. Door te kauwen bevordert je de doorbloeding van jouw hersenen en de hersengolven zorgen voor ontspanning.

Een studie heeft aangetoond dat mensen die kauwgom kauwen gelukkiger zijn en minder stress hebben. Zorg wel dat de kauwgom weg wordt gegooid in een vuilnisbak.

 

12. Probeer de “naam Yoga Hand Trick” uit

Oefen druk uit op het plekje tussen de tweede en derde knokkel (het gewricht tussen je middel- en wijsvinger).

Het uitoefenen van deze druk activeert een zenuw die het gebied rond je hart versoepelt, waardoor je je onmiddellijk kalm begint te voelen. Net als de ademhaling tip heb je hier weinig tijd voor nodig. Je kunt het overal doen: in een meeting, op de bus, achter jouw bureau of in de zetel.

 

13. Focus op de voordelen van stress

Probeer de manier waarop jouw stress je benandert. Zet de stress om naar positieve energie.

Als je stress ziet als iets positiefs, dan kan je dit gebruiken als een kracht in plaats van een zwakte.

 

Uit een studie van Harvard bleek dat studenten die tegen zichzelf zeiden dat ze ‘opgewonden’ en ‘enthousiast’ waren voor een presentatie, overtuigender overkwamen dan studenten die zichzelf probeerden te overtuigen met ‘kalm” en ‘rustig’. Sus je niet met jezelf te overtuigen dat je ‘chill’ bent, maar moedig jezelf aan. Gebruik de stress als energie om dingen voor elkaar te krijgen.

 

Disclaimer: De inhoud van deze post, met inbegrip van tekst, afbeeldingen, en andere materialen, is informatief en is geen vervanging voor professioneel medisch ...

VEEL succes met de 13 manieren om stress te doen verminderen!