14 redenen waarom water drinken zo belangrijk is!

 

Heb jij ook moeite om water te drinken of drinken in z’n geheel? Misschien helpen deze tips jou.

 

1. Water smeert de gewrichten

Het kraakbeen in onze gewrichten en de schijven van de wervelkolom bevatten ongeveer 80 procent water. Langdurige uitdroging kan het schokabsorberende vermogen van de gewrichten verminderen, wat leidt tot gewrichtspijn.

 

2. Je kunt je beter concentreren

Omdat jouw hersenen voor 90% uit vocht bestaat is het belangrijk om genoeg te drinken. Drink je te weinig water dan zie je dit terug in jouw concentratievermogen tijdens het autorijden, gesprekken voeren of bijvoorbeeld lezen.

 

3. Verminderde of zelfs geen hoofdpijn meer

Water drinken kan helpen om hoofdpijn te verminderen of soms ook weg te nemen. Drink tijdens het alcohol drinken steeds een glas water, dit vermindert de kans op een kater. Probeer altijd eerst water te drinken en daarna paracetamol of ibuprofen gebruiken.

 

4. Je valt erdoor af

Soms denk je honger te hebben, maar dan heb je eigenlijk vocht tekort. Probeer daarom eerst een groot glas water te drinken voordat je de koelkast leeg eet. Jouw hersenen geven namelijk een hongergevoel af terwijl je dorst hebt. Water geeft je ook een volg gevoel en dus eet je minder en dat is handig als je wilt afvallen.

 

5. Water geef je energie

Na het opstaan onmiddellijk 1à 2 glazen water te drinken. Hierdoor vult jij je tekort in jouw lichaam weer aan. Je maakt ook het opstaan gemakkelijker en krijg je meer energie om aan de dag te beginnen.

 

6. Je verkleint de kans op kanker

Na vele onderzoeken bleek dat genoeg water drinken helpt om blaaskanker te verkleinen, maar ook borst- en darmkanker.

 

7. Water versterkt jou heel lichaam

Uw lichaam bestaat uit meer dan 60% water. Water is namelijk nodig voor het op peil houden van uw lichaamstemperatuur, het aanmaken van speeksel en de spijsvertering laten functioneren dat de voedingsstoffen goed transporteren door jouw lichaam.

 

8. Jouw lichaam voert gifstoffen af

Als het gaat om het afvoeren van afvalstoffen uit jouw lichaam, dan is genoeg water drinken het belangrijkste wat je kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan alle afvalstoffen in lichaamsvet. Deze giftige stoffen moeten worden afgevoerd worden anders word je ziek. Ondanks dat deze gifstoffen in de vetcellen ‘veilig’ zitten is het aangeraden om genoeg te drinken om ze af te voeren.

 

9. Uitdroging voorkomen

Drink je niet genoeg door de dag heen? Dan ben je waarschijnlijk uitgedroogd. Want heb je dorst, dan ben je eigenlijk al te laat. Om dat te voorkomen en gezond te leven is water drinken belangrijk. Te weinig drinken zorgt voor een droge mond, duizeligheid, vermoeidheid en misselijkheid.

 

10. Water zorgt voor een mooie huid

Het zorgt namelijk voor de goede doorbloeding onder jouw huid. Zo hou je een jongere egale huid. Wie wil dit nu niet?

 

11. Stimuleert vetverbranding

Door water te drinken kan jouw lichaam vet en koolhydraten omzetten in energie. Voor vetverbranding is namelijk vocht nodig. Dus als je wilt afvallen is water drinken een belangrijk onderdeel, naast gezonde voeding en beweging.

 

12. Helpt de bloeddruk op peil te houden

Een gebrek aan water kan ervoor zorgen dat het bloed dikker wordt, waardoor de bloeddruk stijgt.

 

13. Maakt minderalen en voedingsstoffen toegankelijk

Mineralen en voedingsstoffen lossen op in water, waardoor ze verschillende delen van het lichaam kunnen bereiken. En die zijn nodig voor een gezond leven.

 

14. Luchtwegen hebben water nodig

Bij uitdroging worden de luchtwegen door het lichaam smaller gemaakt in een poging om waterdamp tot een minimum te beperken. Ook droge luchtwegen kan astma en allergieën verergeren.

 

 

Is te veel water drinken gezond?

Het zegt het als zelf ‘te veel’ en te veel is nooit goed. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Jouw lichaam heeft genoeg suikers en zout nodig om water te kunnen verwerken. Zijn deze er niet meer en je blijft water door drinken. Dan kan jij je bloed zo verdunnen dat zenuwen opzwellen en bekneld geraken.

Te veel water is ook niet goed voor jouw nieren. Jouw nieren kunnen 0,7 tot 1 liter per uur water verwerken. Ga je over het aantal dan kan het lichaam een verstoorde zoutbalans krijgen en nemen jouw hersencellen meer water op waardoor ze uitzetten. Jouw hersenen duwen tegen de zenuwen aan en dit kan leiden tot hoofdpijn.

 

Disclaimer: De inhoud van deze post, met inbegrip van tekst, afbeeldingen, en andere materialen, is informatief en is geen vervanging voor professioneel medisch ...

 

Wat gaan we doen?  

Water drinken maar niet te veel!