Huiduitslag door stress

Hoe komt dit en wat kan je ertegen doen?

Een drukke agenda en veel deadlines voor de boeg? Heb je daarbovenop last van huiduitslag? Die kan worden veroorzaakt door stress. Bovendien kan stress ook bestaande huidaandoeningen, zoals eczeem, verergeren. De precieze link tussen stress en huiduitslagen, de oplossing ontdek je hier.

 

Hoe veroorzaakt stress huiduitslag?

Wanneer je stress ervaart, maakt de bijnier cortisol aan. Dit hormoon heeft als doel om het reactievermogen van het lichaam te ondersteunen Cortisol zorgt ervoor dat ons lichaam energie zo efficiënt mogelijk inzet om stresssituaties aan te kunnen. Wanneer we echter langdurig onder stress staan, maakt het lichaam te veel cortisol aan en geraakt het uitgeput. Op dat moment ben je vatbaarder voor ontstekingen en voor huiduitslag.

 

Een ander belangrijke factor is een verstoorde nachtrust. Stress zorgt ervoor dat je slechter gaat slapen. Ook een slechte nachtrust veroorzaakt een verhoogde cortisolproductie. Bovendien ontstaat de kans op een vicieuze cirkel: wanneer je veel last hebt van uitslag en jeuk, vat je moeilijker de slaap. Deze slechte nachtrust veroorzaakt op zijn beurt dan weer stress overdag.

 

Welke soorten uitslag kan stress uitlokken? 

  1. Netelroos

Een veelvoorkomende vorm van huiduitslag die veroorzaakt kan worden door stress is netelroos. Daarbij duiken er kleine roze vlekjes op, die overal op het lichaam kunnen voorkomen. Mensen met netelroos hebben vaak last van forse jeuk of branderig gevoel.

 

  1. Eczeem

Typisch aan eczeem is een rode huid en jeuk. Vaak gaat deze vorm van huiduitslag ook gepaard met een droge huid. Verschillende studies tonen aan dat er een verband is tussen de mate waarin mensen stress ervaren en de ernst en frequentie van eczeem uitbraken.

 

  1. Acne

Puistjes worden vaak in verband gebracht met stress. Naast een te hoge productie van cortisol, maakt het lichaam bij stress ook een grote hoeveelheid testosteron aan. Hierbij kan het enzym 5-alfa-reductase vrijkomen, dat testosteron omzet in dihydrotestosteron, een agressieve vorm van testosteron. Als gevolg hiervan verhoogt de talgproductie en raken de talgklieren sneller verstopt. Hierdoor heb je een grotere kans op acne.

 

  1. Rode vlekken

Rode vlekken hebben verschillende oorzaken, maar soms duiken ze ook op wanneer je onder spanning staat. Meestal zie je deze vlekken in het gezicht of de hals, maar ze kunnen ook op de borst, buik of op de ledematen voorkomen. Deze stressvlekken ontstaan door kleine ontstekingen ten gevolge van een verzwakt immuunsysteem. Ook komt er door stress histamine vrij, wat rode verkleuringen op de huid veroorzaakt.

 

  1. Koortsblaasjes

Koortsblaasjes worden veroorzaak door het Herpes Simplex Virus type I. Dit virus kan je enkel krijgen van iemand anders die drager is van het virus. Denk aan hetzelfde glas gebruiken van iemand die op dat moment een koortsblaas heeft. Het herpesvirus blijft levenslang in het lichaam en veroorzaakt vervelende blaasjes ter hoogte van de lippen wanneer je met een verlaagde weerstand kampt. Stress kan dus koortsblaasjes uitlokken wanneer je drager bent van het herpesvirus.

 

Wat kan je doen bij huiduitslag door stress?

Vaak verdwijnt de meeste huiduitslag al na een paar dagen. Toch zijn er enkele zaken die het genezingsproces kunnen versnellen:

  • Drink voldoende: Genoeg drinken zorgt ervoor dat je huid minder droog wordt, wat het herstel bevordert. Daarnaast is het ook belangrijk gezond te eten zodat je voldoende vitamines binnenkrijgt.
  • Maak tijd voor ontspanning: Gun je lichaam en je hoofd af en toe wat rust. Maak een wandeling of ga sporten. Dit zal je stressniveau verlagen en bijgevolg je weerstand verhogen.
  • Kruip op tijd onder de wol: Het lichaam heeft slaap nodig om te kunnen herstellen. Terwijl we slapen, transporteert het bloed vitamines en voedingsstoffen naar onze huid, wat zorgt voor een gezonde gloed.

 

Disclaimer: De inhoud van deze post, met inbegrip van tekst, afbeeldingen, en andere materialen, is informatief en is geen vervanging voor professioneel medisch ...

 

 

Voorkom huiduitslag door een rustgevende massage!

Pas op! Hebt u uitslag wordt er GEEN massage gegeven.