Valentijn

 

Wie viert Valentijn? De dag van de liefde.

“Liefde gaat door de maag” is een oude gezegde.

Maar gaat de liefde ook door de neus?

 

Gaat liefde door de neus?

Lichaamsgeur is even uniek als een vingerafdruk.

 

Aantrekkingskracht ontstaat vooral door scheikundige processen in onze hersenen.

 

Sinds mensenheugenis hangt geur nauw samen met verleiding, seks en liefde. Wanneer Napoleon zijn geliefde Josephine opzocht na een zware veldslag, stuurt hij een snelle koerier vooruit met de boodschap: “Schat, was je niet! Ik kom eraan”.

 

De doorsnee reclame over parfum bestaat negen op de tien uit twee razendknappe mensen die in extase in elkaars ogen verdrinken. Stuurde jij ook liefdesbrieven op met uw parfum?

 

Geur als matchmaker

Het zijn unieke stoffen die door ons lichaam afgescheiden worden, onder ander via zweet, en een reactie uitlokken bij anderen.

 

In het dierenrijk worden ze met succes gebruikt om het territorium af te bakenen en soortgenoten te verjagen, om te waarschuwen voor gevaar, en om partners te lokken. Wanneer bij mannetjesmuizen een deel van hun reukvermogen afgeblokt werd, waardoor de geuren niet meer konden waarnemen, hadden ze plots geen speciale belangstelling meer voor vrouwtjes. Integendeel, ze besprongen net zo goed mannetjes en ze vertoonden minder agressie naar die andere mannetjes.

 

Hoe zit het bij ons?

Uit onderzoek weten we dat het ruiken van je partner allerlei gevoelens oproept van vertrouwdheid, veiligheid en ontspanning. Net zoals de geur van de ouders dat bij een kind doet.

 

Die lichaamsgeur is even uniek als een vingerafdruk en heeft vooral te maken met de bacteriën op onze huid. Wanneer de lichaamsgeur zich vermengt met een andere typische geuren, zoals wasmiddel, deodorant en parfum, levert dat een zeer persoonlijk en kenmerkend aroma op. En wanneer we iemand vertrouwen of graag zien, krijgt die unieke geur een positieve emotionele lading.

 

Het omgekeerde kan eveneens. Dat je plots heel hard de andere kant op wil lopen zodra je iemand ruikt met hetzelfde luchtje op als je ex. Geuren zijn nauw gelinkt aan herinneringen. Ze roepen emoties op. Die kunnen ontspannend zijn, maar ook agressief of stressvol. Ze kunnen ook sterke herinneringen aan vroeger oproepen.

We kennen het allemaal: door een bepaalde geur waan je je plots terug in je kinderjaren, of bij oma en opa thuis. Dit komt omdat geuren opgeslagen worden in een speciaal geurgeheugen.

 

Lekker luchtje

Het is dan niet zo vergezocht dat de ene geur een gevoel oproept van aversie en de andere net kan aantrekken.

 

De beruchte Axe-reclamespotjes – waarin een jongeman na het aanbrengen van deodorant plots een hoop verliefde vrouwen achter zich aan rennen. Kunnen we liefde en aantrekkingskracht een handje helpen met enkel een goede spray in de hals en onder de oksels? Uiteraard niet in die mate als in de reclamespotjes, maar geur is wel een handig strijdmiddel in de romantische arena.

Wat doe je als je een date hebt? Je draagt een leuke outfit, maak je mooi en als finishing touch spray je wat parfum.

 

Een goede geur nodigt uit om dichterbij te komen, en de persoon erachter beter te leren kennen. En wie weet misschien wel méér!

 

Happy Valentin!