3 Tips bij ochtendstijfheid

 

Slapen kan zo zalig zijn!

Lekker onder de dons.

’s Morgens nog even lekker snoezen.  

 

Je wordt wakker, je voelt dat jouw lichaam stijf is en bewegen doet pijn. Even uitrekken, een beetje oefeningen doen voor de stramme spieren. Eenmaal dat je bent opgestaan en de dag vordert verdwijnen langzaam de klachten. De volgende ochtend zijn de gevoelige spieren er terug.

Hoe ontstaat ochtendstijfheid?

 Het kan verschillende oorzaken hebben. Eén van de oorzaken kan zijn dat de spieren tijdens de nacht weinig ontspannen. Dit komt vaak voor bij langdurige stress en spanningen. Deze ochtendstijfheid bestaat vooral in stijve spieren en gaan snel weg.

Heb je meer last van pijnlijke gewrichten, dan kan het zijn door te weinig beweging en vaak door ouderdom. We mogen ook niet vergeten, door het vochtige en koude weer hebben we vlugger ochtendstijfheid.

 

Verschil tussen spieren en gewrichten

De plaats van de ochtendstijfheid is een belangrijke indicatie. Heb je pijnlijke heupen, knie(ën), duim of aan de eindkootjes van de vingers? Dan spreken we van gewrichtsklachten.

Stijve spieren komen het meest voor in de benen, armen, schouders en nek of rug.

 

Drie tips om stijve spieren te doen verminderen:

1. Zorg voor voldoende beweging

Het is belangrijk om elke dag minstens een half uur te bewegen. Door regelmatig te gaan wandelen, fietsen of zwemmen gaan uw spieren sterker worden. Door dit te doen zullen de stijve spieren in de ochtend geleidelijk afnemen.

 

2. Begin de dag met oefeningen in bed

Heel raadzaam is, na het wakker worden doe een aantal eenvoudige oefeningen. De bedoeling is dat je ontspant van deze oefeningen. Houd het simpel en niet te inspannend. Voorbeelden zijn het strekken van de benen, cirkels maken met de benen of een fietsbeweging. De spieren en gewrichten warmen op en kan je gemakkelijker uit bed komen.

 

3. Neem een ontspannende warme douche

Een warme douche nemen is goed voor het ontspannen van de spieren. Onmiddellijk na de douche kan je de volgende oefeningen doen:

  • Beweeg je gewrichten om ze los te maken
  • Buig een paar keer door uw knieën
  • Draai je armen en schouders van voor naar achter
  • Draai rondjes met je polsen en enkels

 

BONUS: draai je ’s nachts een paar keer om

Ben jij één die ’s nachts regelmatig omdraait, dan ben je goed bezig. Gemiddeld draaien mensen 40x per nacht. Door zoveel te draaien zorg je voor een goede doorbloeding en het helpt om de spieren warm te houden. De stijfheid neemt af en heb je ’s morgens minder stijve spieren.

 

Helpen deze tips niet of amper, dan is het raadzaam om langs te komen bij Practici Chantal