Spierpijn

 

Heb je al eens stilgestaan met het volgende?

 

Wat is de oorzaak van spierpijn?

Spierpijn wordt veroorzaakt door een ophoping van afvalstoffen in jouw lichaam, met name melkzuur. Dit zorgt voor pijn, kramp en dat stijve gevoel in jouw lichaam. Er zijn verschillende soorten spierpijn:

  • Acute spierpijn: dit is de spierpijn die je voelt als je aan het sporten bent, zoals verzuring in je benen. Belangrijk is om niet te diep in de verzuring te trainen. Respecteer de grenzen van je lichaam, zo voorkom je spierpijn en blessures;
  • Spierpijn door kneuzing of scheuring: dit is een spierbeschadiging als gevolg van een ongelukje. Bij deze vorm van spierpijn is het belangrijk om te stoppen met sporten en rust te nemen. Blijft de pijn aanhouden, dan is het verstandig om je huisarts of een fysiotherapeut in te schakelen;
  • Verlate spierpijn: deze vorm van spierpijn duurt ongeveer een paar dagen en kan tot een week aanhouden. Meestal merk je verlate spierpijn pas na 24 uur. De ergste pijn volgt na 48 uur.

 

Wat moet je doen als je spierpijn hebt?

  1. Laten masseren: een massage biedt niet alleen meteen verlichting maar zorgt er ook voor dat de spieren extra doorbloed raken en beter kunnen ontspannen.
  2. Verzorg de pijnlijkste plekken met een crème zoals voltaren gel
  3. Blijf bewegen
  4. Neem een warm bad
  5. Eet voeding die rijk is aan magnesium

 

Hoe lang mag je spierpijn hebben?

Spierpijn kan een paar dagen tot een week duren.

 

Waarom heb ik spierpijn zonder reden?

Soms krijg je spierpijn uit het niets. De oorzaak kan bestaan uit: overbelasting van letsels, sporttrauma, een ongeval, verkeerde houding of onaangepaste materiaal op de werkvloer. De pijnen kunnen ook te maken hebben met aandoeningen zoals artrose, reuma, fibromyalgie,… Vrij vaak treedt spier- of beenderpijn op zonder enige reden, en verdwijnt die spontaan. Let wel op bij sommige verdwijnt deze niet en is het raadzaam om fibromyssage te laten doen.

 

Wat kun je doen bij pijnlijke spieren en gewrichten?

Beweging helpt om de spieren en gewrichten soepel te houden. Door regelmatig te bewegen worden de spieren sterker en voorkomt u dat ze stijf worden. Raadzaam om rustig aan te beginnen en breid het bewegen steeds verder uit.

 

Kun je spierpijn krijgen van stress?

Ja zeker! Stress zorgt ervoor dat jouw spieren zich aanspannen. Het bindweefsel om jouw spieren gaat daardoor strakker om de spieren heen zitten. Hierdoor kan je niet meer optimaal bewegen. We beginnen dan het ergste te denken maar we zitten als het ware “gevangen” in het bindweefsel.

 

Is spierpijn een goed teken?

Het is juist een goed teken! Je hoort vaak dat spierpijn het gevolg is van melkzuur dat zich opbouwt. Dat is niet waar. Door intensief te trainen, verbrandt een spier veel glucose en als de aanvoer van zuurstof tekortschiet, ontstaat er inderdaad een beetje melkzuur. Duurt het te lang dan is het raadzaam om manuele lymfedrainage te laten doen.

 

Hoe komt iemand aan fibromyalgie?

De symptomen lijken op die van artritis. Fibromyalgie heeft invloed op het zachte weefsel, niet op de gewrichten. De oorzaak is onbekend.

 

Wat te doen bij een fibromyalgie aanval?

  1. De belangrijkste klachten bij fibromyalgie zijn pijn, stijfheid en vermoeidheid. Aanrader is fibromyssage.
  2. Lichaamsbeweging kan goed helpen.
  3. Maak in ieder geval elke dag een wandeling.
  4. Bewegen geef in het begin meer spier- en gewrichtsklachten
  5. Neem een warme douche of warm bad nadat u actief bent geweest.

 

Krijg je spierpijn bij een burn-out?

Ja zeker, iedereen met een burn-out herkent de gespannen spieren. Doordat de hormonen cortisol en adrenaline zeer actief blijven kost dit het lichaam veel energie. Het lichaam blijft in een “vechten-vluchten” modus.

 

Medicatie, spierontspanners, … is een snelle oplossing

Willen we wel spierverslappende medicijnen blijven innemen? Neen, dan is het heel raadzaam om langs te gaan bij een masseur.

 

Disclaimer: De inhoud van deze post, met inbegrip van tekst, afbeeldingen, en andere materialen, is informatief en is geen vervanging voor professioneel medisch ...