Voedingssupplementen

 

Hebben wij voedingssupplementen nodig?

Deze vraag wordt dikwijls gesteld. Maar eigenlijk weten we het wel.

 

Waarom zou je voedingssupplementen gebruiken?

Eén van de belangrijkste redenen om voedingssupplement te gebruiken is omdat onze voeding niet meer dezelfde vitaminen en minarelen bevaten als vroeger. Zelfs als je een gezond voedingspatroon hebt kun je tekorten oplopen. Een vergelijking van de voedingswaarde in 1963 en nu laat zien dat het calcium- en vitamine A-gehalte van broccoli en appelen gehalveerd is, de hoeveelheid vitamine C in paprika is met 30% gedaald, waterkers bevat 88% minder ijzer, … zo kunnen we met veel groenten en fruit doorgaan

 

Wat is er dan gebeurd met ons voedsel?

In 1991 kregen de chemici de opdracht om hun nieuwe resultaten te vergelijk met het jaar 1940. Deze resultaten leveren een somber beeld op van de sterk afnemende voedingswaarde van groenten en fruit. Zelfs vlees heeft gedurende de afgelopen 50 jaar minder voedingswaard. De analyses van toen namen meer tijd in beslag, maar ze waren volgens hen niet minder nauwkeurig dan de moderne, geautomatiseerde analysemethoden.

 

Zie hier een tabel met een aantal voorbeelden van de meest extreme reducties in mineraalgehalte (gemeten als mg per 100gram)

 

Voedingsmiddel Verlies
Wortelen 75% minder magnesium, 48% minder koper
Bosui 74% minder calcium
Broccoli (gekookt) 46% minder ijzer en 75% minder koper
Spinazie (gekookt) 60% minder ijzer en 96% minder koper
Aardappels 30% minder magnesium, 35% minder calcium, 45% minder ijzer en 47% minder koper
Alles soorten vlees 41% minder calcium en 54% minder ijzer
Alle soorten fruit 27% minder zink
Appels en sinaasappels 67% minder ijzer

We moeten in 1991 tien keer meer groenten of fruit eten om dezelfde hoeveelheid koper of ijzer binnen te krijgen als groenten en fruit uit 1940.

 

Slechts 2% van de bevolking eet volgens de normen van een voedingswijzer.

 

Verarming van landbouw

Het gebrek aan vitaminen is een gevolg van het feit dat de planten groeien op met kunstmest bewerkte aarde met weinig voedingsstoffen. Maar ook het gebruik van bestrijdingsmiddelen beïnvloeden de voedingswaarde van voedsel. De toepassing van herbiciden, pesticiden en fungiciden tijdens de groei bespoedigen het verlies van voedingswaarde. Bovendien veranderen veel herbicidensoorten de stofwisseling van de plant en daarmee ook de samenstelling van de voedingstoffen. Ik weet niet of dit nog mag in België aangezien dat het hier tamelijk streng geworden is.

 

Vergeet ook niet dat de massale veeteelt met steeds meer medicijnen die nodig zijn om het vee gezond te houden.

 

Vervuiling van voeding

Minder mineralen door massaproductie. De hoeveelheid is belangrijker dan kwaliteit.

Voorverpakte en kant-en-klaar producten worden vaak verhit boven 48,3 graden waardoor alle enzymen zijn vernietigd.  We zullen maar zwijgen over smaak en zoetstoffen die royaal worden toegevoegd.

 

Vervuiling van omgeving

Denk aan onze industrie, stralingen, uitlaatgassen.

 

De bereiding van ons voedsel

Moderne methoden van voedselbereiding, zoals magnetron, bakken en frituren verminderen de voedingswaarde.

 

Niet alle voedingsstoffen neemt uw lichaam op

 

Aangezien ons voedsel veelal niet voldoende voedingswaarde heeft is het gebruik van vitamine- en mineralen supplementen de enige oplossing. Er zijn wel een aantal aandachtspunten

  1. Gebruik hoogwaardige voedingssupplementen
  2. Laat je testen of er voldoende stoffen worden opgenomen
  3. De maten van opname is afhankelijk van:
    • Leeftijd
    • Algemene gezondheid
    • Erfelijke factoren
    • Spijsverteringskanaal
    • Stress
    • Lichamelijke activiteiten
    • Verhoogde sportpresentaties
    • Milieu
    • Lifestyle
    • Roken
    • Alcohol gebruik
    • Dieet

Voedingssupplementen zijn geen geneesmiddelen en zijn niet bedoeld om ziekten te voorkomen of te behandelen.

 

Adviseer een arts, therapeute of diëtist voor passende supplementen.