Behandelingen
Therapeutische massages
hebben een helend effect en kunnen aandoeningen en symptomen zoals stijfheid en pijn verlichten.
Wat is het nut van een therapeutische massage?
Het doel van een therapeutische massage heeft een helend effect en kunnen aandoeningen en symptomen zoals stijfheid en rug-, schouder-, nek- of hoofdpijn verlichten. Andere massages dienen een algemener fysiek doel: ter verhoging van weerstand of voor een betere bloedcirculatie of vocht.
Deze massage wordt aangepast aan de specifieke behoeften van jou als klant en kan technieken omvatten zoals bindweefselmassage (facia), triggerpointtherapie, myofaciale en cuppings.
Hoe vaak moet je je laten masseren?
Een keer per maand is het standaard advies, het effect is minder intens. Kom je regelmatig voor een massage dan merk je op dat uw lichaam steeds sneller en beter op de massage reageert. Als je in je privé- of beroepsleven veel druk of stress ervaart, kun je je beter vaker laten masseren.
Heb je pijn in uw spieren?
Wanneer de therapeute diep gelegen spierknopen heeft verzacht en opgelost, is het mogelijk dat je de volgende dagen na de massage spierpijn ervaart. Dit is niet ongebruikelijk. Na enkele dagen verdwijnt deze pijn en merk je hoe ontspannen uw spieren en probleemgebieden zijn. Heb je deze klacht al een paar maanden of jaren dan is het aangeraden om vaker langs te komen.
Hoe voel je je na een massage?
Het is volkomen normaal om je moe te voelen na een massage. Je kan hoofdpijn krijgen en je spieren zullen pijnlijk aanvoelen. Dat is allemaal heel erg normaal. Tijdens een degelijke massage wordt je lichaam namelijk gestimuleerd om gifstoffen vrij te maken.
Sportmassage
Wat is een sportmassage?
Een sportmassage is gekend door een stevige massage. Deze massage heeft het doel om de conditie van het lichaamsdeel of sporter te verbeteren, het voorkomen van blessures en beter prestatie. De veel gebruikte technieken zijn wrijvingen, knedingen, schuddingen en klopbewegingen.
Wanneer een sportmassage boeken?
De massage wordt meestal voor en na de wedstrijd gegeven.
De effecten zijn:
- Verbetering van doorbloeding
- Verbetering van spierspanning
- Losmaken van verklevingen (bindweefsel/facia)
- Verbetering van de stofwisseling
- Pijnbestrijding
- Verbetering van lokale conditie van de huid
Sportgerichte massage voor:
- Atletiek
- Basketbal/badminton/tennis/tafeltennis/handbal/korfbal/volleybal
- Boksen
- Gewichtheffen
- Judo/gevechtsporten
- Paardrijden
- Voetbal
- Wielrennen
- Zwemmen
Manuele Lymfedrainage
Manuele lymfedrainage betekent letterlijk: “Manueel = met de handen” en “Drainage = afvoeren” van overtollig vocht.
Wat is manuele lymfedrainage?
Manuele lymfedrainage is een massagetechniek die op een specifieke manier het lymfvatenstelsel activeert en stimuleert. Door zachte, ritmisch, pompende en ronddraaiende bewegingen wordt het overtollig vocht gestimuleerd en afvalstoffen worden afgevoerd. De belangrijkste doelen van deze behandeling zijn:
- Doorstroom van vocht bevorderen
- Eventuele blokkades hierin oplossen
- Immuunsysteem versterken
- Stress verminderen
- Hormoonstelsel in balans brengen
Waarvoor kan manuele lymfedrainage ingezet worden?
Manuele lymfedrainage ondersteunt de natuurlijke werking van het lymfestelsel. Bv. de werking is niet optimaal vanwege stress, ziekte of ongeluk. De afvoer van het teveel aan vocht wordt dan op manuele wijze bevorderd. Manuele lymfedrainage kan ingezet worden bij het verminderen van de volgende klachten:
- Oedeem (na ongeval of operatie bv. onderkaakoperatie, borstoperatie)
- Gezwollen benen
- Verstuikingen
- Spierpijn en spierletsels
- Acne
- Eczeem
- Stressklachten: bv slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie, diarree, hoofdpijn
- Weefselherstel
- Littekens
- Dieet (herstel van huidspanning)
- Panniculose (= cellulitis of sinaasappelhuid)
- Opgeblazen gevoel
- Bloedcirculatiestoornissen
- Orgaanklachten: bv. de lever, de nieren, de darmen (ziekte van Crohn), de milt
Wie mag geen lymfedrainage ondergaan?
Niet iedereen kan of mag een lymfedrainage behandeling ondergaan.
Heb je een te lage bloeddruk, hyperactieve schildklieren of astma, raad ik u aan om deze behandeling niet te boeken. Mensen die de volgende indicaties hebben mogen helemaal niet deze behandeling boeken:
- Kanker (wel als de diagnose kankervrij is), door drainage kunnen we een verspreiding van de ontaarde cellen stimuleren en dit moet absoluut vermeden worden;
- Acute trombose, drainage kan bij een trombose een embolie teweegbrengen!
- Hartzwakte, het draineren zorgt voor meer afvoer van vloeistof. Dit is een bijkomende belasting voor het hart. Oedeem mag bij hartzwakte niet worden behandel.
Hoe verloopt een lymfedrainage?
Bij de eerste behandeling begin ik met een intake. Bij de anamnese heb ik een beeld van uw gezondheid en kan ik jouw behandeling effectief, verantwoord en veilig geven. Daarna nodig ik jou uit om jouw kleding uit te doen en plaats te nemen op de massagetafel. Vervolgens komt de behandeling. Doorgaans gaat het om een behandeling 40 min. Na de behandeling is het aangeraden om 15 minuten te rusten. Bij het boeken van manuele lymfedrainage kan je enkel een uur boeken. Hou daar geen rekening mee. De duur van de behandeling is afhankelijk van de klacht en de wensen van de klant.
Fibromyssage
Letterlijk betekent fibromyalgie: pijn in bindweefsel en spieren.
De naam is een samenvoeging van fibro (=bindweefsel), myo (=spieren) en algia (=pijn).
Wat is fibromyalgie?
Fibromyalgie is een relatief veel voorkomend niet-gewrichtsgebonden syndroom. De oorzaak van fibromyalgie is tot op het heden nog niet gekend. Is het een ontregeling van het immuunsysteem? Veranderingen in de bindweefsel-structuur? Tekort aan zuurstof in de spieren? Een storing in het metabolisme? Er zijn nog zoveel vragen dat ze niet een definitieve oorzaak kunnen geven.
Wat is fibromyssage?
Fibromyssage is een zeer zachte en zeer langzame ontspanningsmassage. Het doel is het lichaam tot rust te brengen. Een lichaam dat pijn heeft is altijd op de vlucht. Door deze zachte en ontspannen massage komt het lichaam weer tot rust.
Verschillende vormen van fibromyssage
- Fibromyssage voor een goede nachtrust
- Fibromyssage tegen algemene lichaamspijn
- Fibromyssage tegen hoofdpijn
Wanneer geen fibromyssage
- Bij hoge bloeddruk
- Trombose
- Ontstekingen of tumoren
- Hartklachten en hartafwijkingen
- Kanker
- Koorts
- Kneuzingen en fracturen
- Onlangs geopereerd
- Bij zwangerschap
Hoe verloopt een fibromyssage?
Samen met de therapeute wordt er eerst de aanpak besproken. De fibromyssage werkt het best bij korte maar regelmatige sessies. Een maand om de week daarna om de 2 weken en afhankelijk van het lichaam om de maand. We kunnen u een voordeeltarief aanbieden door een beurtenkaart van 5 beurten. Voor 5 sessies betaald u €185 en is max. 5 maanden geldig.
Littekenmassage
Wat is littekenmassage?
Littekenmassage is een behandeling waarbij de therapeute de huid met littekens masseert. Het doel is om de pijn en irritatie te laten afnemen. Dankszij de massage worden de bewegingsbeperkingen verminderd. De jonge littekens gaan veel beter genezen. Het doel van de massage is om de doorbloeding rondom en in het litteken zoveel mogelijk te verbeteren. Door een goede doorbloeding wordt ook de huid rondom het litteken beter gevoed, waardoor het litteken steviger wordt en het niveauverschil met de huid vermindert. Ook eventuele pijn wordt verminderd. Om een goed resultaat te krijgen moet deze massagetechniek regelmatig worden herhaald.
Oorzaken van pijn aan je litteken
Als je litteken pijn doet, ligt dat waarschijnlijk aan een combinatie van deze oorzaken:
- Operatie: operatielittekens doen vaak pijn. Vaak pas maanden ná de operatie zelf. Het kan ook zijn dat je al een litteken had, die na een (nieuwe) operatie pijn is gaan doen.
- Kou & warmte: grote temperatuurverschillen – zowel koude als warmte – kunnen voor littekenpijn zorgen.
- Weersveranderingen: heb jij last van littekenpijn wanneer het weer omslaagt.
- (Te) zwaar tillen: voor je litteken is het niet goed als er (plotseling) veel druk op komt te staan. Als je je zwaar inspant kan je litteken pijn gaan doen. Bijvoorbeeld: door te tillen, intensief sporten, …
- Zwangerschap & bevalling: zit je litteken in de buurt van je buik? Dan komt er zowel tijdens de zwangerschap als de bevalling veel extra druk op te staan. Dit zorgt al snel voor pijn aan je litteken.
- Keizersnede: ben jij bevallen met een keizersnede? Veel vrouwen ervaren pijn aan het litteken dat deze operatie heeft achter gelaten. Die pijn kan ook veel later ontstaan. Bijvoorbeeld als je zwanger bent van je volgende kind (zie hierboven).
Wanneer starten met de behandeling?
Heb je onlangs een operatie gehad is het aangeraden te wachten nadat de draadjes eruit zijn.
Heb je een oud litteken?
Een oud litteken kan je noemen wanneer je het al een jaar of langer hebt. Oude littekens kunnen ervoor zorgen dat je minder mobiel bent, omdat het niet goed meebeweegt met je huid. Kan je bewegingen niet doen vanwege het litteken, dan is deze massage een aanrader.
Voordelen van de behandeling
De voordelen van deze massage bestaat onder ander uit het losmaken van verklevingen, het stimuleren van de doorbloeding en de circulatie van lymfvocht. Het versnelt de afvoer van afvalstoffen en bevorder de normale functionaliteit van de huid.
Wil je terug naar het overzicht?
Klik dan hier.
Practici Chantal
Adres
Nieuwstraat 143
2290 Vorselaar
Contacteer ons
0483/577 476
info@
BTW BE 0841 352 759