Zorgt koud weer echt voor meer pijn?

 

Pijn in uw gewrichten en stijve spieren, irritatie aan littekens, een jeukende huid. Ja hoor, vrieskou is in het land!

De winter is het seizoen van een warme kachel, koude wind en vriesweer en méér tijd doorbrengen onder een dekentje op de bank. Dit klinkt knus en gezellig. Maar zodra het KOUDER wordt, ervaren veel mensen ook direct meer PIJN en ONGEMAK. Toeval? Nee.

Slechte doorbloeding? Meer pijn

Waar komen die stijve en pijnlijke spieren en gewrichten vandaan? Er worden in deze donkere periode ook meer pijnstillers voorgeschreven.

Eigenlijk best logisch, want alles wat afkoelt wordt stijver en kouder. Dat geldt ook voor spieren en gewrichten. In de winter bewegen we minder. We hebben het kouder en hierdoor is de doorbloeding minder goed. Dat zorgt voor meer pijn. Een onderzoek van de Universiteit van Manchester toonde aan dat mensen met chronische aandoeningen zoals ARTRITIS en/of MIGRAINE meer kans hebben op pijn tijdens vochtige en koude dagen.

 

Stilzitten in uw zetel of aan uw computer

Voor minder pijn in de gewrichten en minder stijve spieren: meer bewegen. Zit je op kantoor dan wordt dit moeilijk. Kleed je dik aan. Wollen sokken, dikke jas, sjaal of een poncho zijn echt nuttig. Door jezelf zo warm mogelijk te houden en te kleden, blijft je lichaam beter doorbloed en dat betekent minder pijn. Drink genoeg thee of warme soep, hierdoor ga je vlugger naar toilet en ga je bewegen. Je wordt nu eenmaal stijf en stram als je stil blijft zitten. Goede weerstand is echt een must, dus supplementen is een aanrader. Virussen, verkoudheden en griepjes geven meer spier- en gewrichtsklachten. Wist u dat virussen een reuma-aanval kunnen uitlokken.

Zit je op kantoor en de temperatuur staat laag, doe een poncho aan of leg uw sjaal over uw schouders. Eveneens bij het even naar buiten gaan, zoals een brievenbus ledigen, doe een jas aan. Enkele minuten koude lucht of wind kan uw spieren al verstijven.

 

Een drogere huid

Kou heeft niet alleen effect op je spieren en gewrichten. De ramen blijven dicht en de kachel gaat aan, dit merk je aan je huid. De huidaandoening rosacea kan bijvoorbeeld bij temperatuurwisselingen – van warm naar koud en andersom – meer opspelen. De huid wordt dan roder en vuriger. Ook als je een andere huidaandoening hebt of een gevoelige huid, kun je in de winter sneller last krijgen van droogheid, rode plekjes of een trekkerig gevoel. Dat komt vooral door het veel binnen zitten. De lage luchtvochtigheid in huis zorgt ervoor dat de huid zijn vocht verliest aan de omgeving en daardoor droger wordt.

 

Littekens doen pijn

Ook littekens worden gevoeliger en stugger door de constante temperatuurverschillen – in huis is het warm en buiten is het koud. Littekenweefsel is weefsel zonder haartjes, zenuwen en zweetkliertjes. Dit weefsel is niet te vergelijken met de gewone huid. Door de wisselende temperatuur kan de gewone huid aan het litteken gaan trekken en dat zorgt voor irritaties. Wil je de kans op huidklachten zo minimaal houden? Dan kun je een aantal dingen doen. Douche niet te lang en te warm, want daar droogt je huid van uit. Gebruik een verzorgende bodylotion met de voedende stof niacinamide en ga lekker veel naar buiten.

 

Disclaimer: De inhoud van deze post, met inbegrip van tekst, afbeeldingen, en andere materialen, is informatief en is geen vervanging voor professioneel medisch ... 

Minder pijn in dit koude vriesweer, een therapeutische massage is een aanrader!