Littekenmassage

 

Wat is littekenmassage?

Littekenmassage is een behandeling waarbij de therapeute de huid met littekens masseert. Het doel is om de pijn en irritatie te laten afnemen. Dankszij de massage worden de bewegingsbeperkingen verminderd. De jonge littekens gaan veel beter genezen. Het doel van de massage is om de doorbloeding rondom en in het litteken zoveel mogelijk te verbeteren. Door een goede doorbloeding wordt ook de huid rondom het litteken beter gevoed, waardoor het litteken steviger wordt en het niveauverschil met de huid vermindert. Ook eventuele pijn wordt verminderd. Om een goed resultaat te krijgen moet deze massagetechniek regelmatig worden herhaald.

 

Oorzaken van pijn aan je litteken

Als je litteken pijn doet, ligt dat waarschijnlijk aan een combinatie van deze oorzaken:

  • Operatie: operatielittekens doen vaak pijn. Vaak pas maanden ná de operatie zelf. Het kan ook zijn dat je al een litteken had, die na een (nieuwe) operatie pijn is gaan doen.
  • Kou & warmte: grote temperatuurverschillen – zowel koude als warmte – kunnen voor littekenpijn zorgen.
  • Weersveranderingen: heb jij last van littekenpijn wanneer het weer omslaagt.
  • (Te) zwaar tillen: voor je litteken is het niet goed als er (plotseling) veel druk op komt te staan. Als je je zwaar inspant kan je litteken pijn gaan doen. Bijvoorbeeld: door te tillen, intensief sporten, …
  • Zwangerschap & bevalling: zit je litteken in de buurt van je buik? Dan komt er zowel tijdens de zwangerschap als de bevalling veel extra druk op te staan. Dit zorgt al snel voor pijn aan je litteken.
  • Keizersnede: ben jij bevallen met een keizersnede? Veel vrouwen ervaren pijn aan het litteken dat deze operatie heeft achter gelaten. Die pijn kan ook veel later ontstaan. Bijvoorbeeld als je zwanger bent van je volgende kind (zie hierboven). 

 

Wanneer starten met de behandeling?

Heb je onlangs een operatie gehad is het aangeraden te wachten nadat de draadjes eruit zijn.

 

Heb je een oud litteken?

Een oud litteken kan je noemen wanneer je het al een jaar of langer hebt. Oude littekens kunnen ervoor zorgen dat je minder mobiel bent, omdat het niet goed meebeweegt met je huid. Kan je bewegingen niet doen vanwege het litteken, dan is deze massage een aanrader.

 

Voordelen van de behandeling

De voordelen van deze massage bestaat onder ander uit het losmaken van verklevingen, het stimuleren van de doorbloeding en de circulatie van lymfvocht. Het versnelt de afvoer van afvalstoffen en bevorder de normale functionaliteit van de huid.